Studená fronta a cena chleba

8. srpna 2010 v 21:57 | AgriCE |  Na aktuální téma, nebo-li co mě štve
To furt, že prší nebo sou hice! To zas bude dražší chleba. Blbý jezeďáci!
I tak nějak může vypadat začátek odposlechnutého rozhovoru, který spolehlivě rozbuší srdce a ústa naplní žlučí.
Leč co s tím?
Vysvětlovat, snažit se, všechno marné!
Á, ještě je tu Blog...

Jak již bylo popsáno v úvodu, zřejmě existuje pevně zakořeněná představa, že cenu základních potravin předurčují zemědělci. Chyba! V následujícím výpočtu se pokusím předložit argumenty prokazující můj názor a vyvrátit nesmyslné obvinění.

Cena za chléb 1,2 kg (4) je 29,90 Kč, tedy přibližně 24,91667 Kč za kg, což po zaokrouhlení odpovídá 24,92 Kč / kg
Sušina chleba (2) = 52,13 % = 0,5213
Obsah mouky v sušině chleba (3) = 98 % = 0,98
Výtěžnost mouky (1) = 72 % = 0,72

Spotřeba zrna na výrobu 1 kg chleba = hmotnost sušiny chleba (kg) * obsah mouky v sušině / výtěžnost
tedy: 0,5213 * 0,98 / 0,72 = 0,709547222 kg to je přibližně 0,710 kg

Z uvedeného je možné sestavit následující tabulku:
cena pšenice Kč/t zrna
3 000
4 000
5 000
6 000
cena pšenice v Kč / 0,710 kg
2,13
2,843,55 
4,26
zůstatek z ceny 1 kg chleba (Kč)
22,79
22,0821,3720,66

Z uvedených výsledků dle mého názoru vyplývá několik zajímavostí:
  • V minulém roce (a na počátku tohoto) byla potravinářská pšenice obchodována v ceně  2 800 - 3 000 Kč za tunu (a to v nejlepším případě) a chléb z ní vyrobený za 24,92 Kč za kilogram. Při nárůstu ceny na 6000 Kč za tunu dojde k navýšení nákladů o 2,13 Kč což representuje nárůst ceny za celý chléb o 2,56 Kč. Cena za celý chléb se tak pohybuje v rozmezí 29,90 - 32,46 Kč.
  • Vzhledem k současné ceně chleba a pšenice z níž je pečen zůstává 91,45 procenta tržby v rukou zpracovatelů a obchodníků. Ovšem pokud je cena 0,51 kg (na 1 kg chleba) mouky 3,58 Kč (5) pak zůstává v rukou pekáren a obchodů 85,63 procenta z ceny! Zároveň je možné říci, že mlynářům zůstává "za drápkem" 1,45 Kč za každý 1 kg chleba. 
  • Nepodařilo se mi najít údaje o nákladech na průmyslové pečení chleba. Předpokládám, že pokud použiji informaci (6) o celkové ceně domácí výroby, tak se dopustím zvýšení nákladů. Odhadnu-li náklady pekáren na 10 Kč na kg chleba pak při ceně suroviny uvedené v předchozím odstavci je příjem pekárny očištěný o cenu mouky někde okolo 6,42 Kč. To znamená, že na obchodníka a DPH zbývá přibližně 14,92 Kč za 1 kg chleba. Mluvíme o DPH ve výši 9 procent z ceny. Na obchodníka zůstává 12,68 Kč a tedy 50,88 procenta. Výše jeho nákladů mne vždy udivuje. Nikdy mne nenapadlo kolik může stát založení do regálu. U chleba to nic jiného není! 
  • Nejlepší na tom všem je fakt, že na celém řetězu transakcí se podílí pouze zemědělec, mlýn (často odebírá přímo), pekárna, obchod a zákazník. Žádné marže prostředníků. Nic.
Tak nakonec je to zemědělec s mizerným cache-flow a náklady na úrovni 1,7 - 4,0 Kč na kg chleba, který po 9 a více měsících dostává úhradu na úrovni 2,13 - 4,26 (cha) za kg chleba, kdo "určuje cenu"?

A.

  • To jsou důsledky globalizace, někdo v Chicagu skoupí po celém světě pšenici a bude svět vydírat svými cenami a protože "moudré modré vlády" zlikvidovaly u nás zemědělství, tak bude stát rohlík deset korun.
  • Je slunce..stezujou si, prsi stezujou si, neni horko stezujousi, neprsi ..stezujou si. Tak co sakra chtej?
1) Konverzní tabulky !pdf (eng)
2) Stanovení obsahu popela v chlebu (doc); obsah sušiny v nepředsušeném chlebu: 52,13 %; str. 2.
3) Ethanol production from bread residues; ... at least 98% of flat-bread dry matter is composed of wheat flour
4) chléb čerstvý (1200 g) v ceně 29,90 Kč (nejlevnější v nabídce)
5) Mouka polohrubá 1kg RAMILL - Cena: (s DPH) 7,02Kč 
6) Náklady na výrobu domácího chleba v domácí pekárně - vyplatí se to; ...jeden bochník o hmotnosti 1000g (tedy jeden kilogram) i s energií a surovinami podle toho jaké jsou kvality od 10-14 Kč 

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Babinski | 8. srpna 2010 v 22:29 | Reagovat

JJ, je známo, že pokud chce zemědělec realizovat opravdu slušný zisk ze své produkce, tak ji musí zpracovat a prodat přímo konečným spotřebitelům (jestli to dokáže).
U živočišné produkce to sice více než jinde komplikují veterinární předpisy, ale taky to jde. A další varianta je ta, že většina produkce se prodá najednou na jatka jen s minimální marží a malý zbytek prodaný napřímo a často bez dokladu tvoří skutečný zisk. Typické je to třeba u produkce brojlerových kuřat...

Co se ti nelíbí na marži 50%?? Mít ji, taky si výskám... :)

2 QNX | E-mail | Web | 9. srpna 2010 v 23:20 | Reagovat

Chleba si pečeme vlastní, mouku meleme vlastní, jenom to obilí ještě pořádně neumíme. To, že na nás nevydělá dopravce, mlynář, pekař, chemický průmysl, energetika a prodavač je mi sice líto (kecám, je mi to fuk), ale radost mám z toho, že z toho chleba stát nedostane ani korunu. Jediný kdo vydělá je zemědělec a tomu bych rád zaplatil i 10kč/kg, cena zrní mi připadá neuvěřitelně nízká. Každému, kdo nadává na cenu zrní bych doporučil, aby si sám vyzkoušel nějaké vypěstovat, třeba jenom na jediný bochník chleba. Samozřejmě platí i další doporučení - nakupovat přímo u zdroje.

3 AgriCE | 10. srpna 2010 v 8:38 | Reagovat

Pánové oba máte naprostou pravdu. To bohužel nic nemění na faktu, že většina populace (IQ mezi 80-99 body) bude ostrakizovat zemědělce. Pokud dovedu věci ad absurdum, tak ty postavy houpající se na světlonoši jsou zemědělci. Fakt mne to štve.
A.
PS: k maloprodeji bez dokladů - už jste takhle zkoušeli udat 150 t sena nebo 1000 t pšenice? To opravdu nejde.

4 Babinski | 19. srpna 2010 v 11:26 | Reagovat

Proto jsem taky psal hlavně o živočišné produkci, o které vím nejvíc. Mám kolegy, co pravidelně udávají 15-20% produkce brojlerových kuřat,  respektive prodávají 100% produkce prasat, krocanů atd. maloodběratelům. Vlastní rostlinná slouží jako základ pro krmení. 1000t pšenice se nadrobno bude prodávat dost blbě, to uznávám.

5 QNX | E-mail | Web | 20. srpna 2010 v 23:35 | Reagovat

[3]: Prodat 1000 t pšenice, to jsem ještě nezkoušel, ale pár metráků bych si klidně vzal :-) Nějak se začít musí :-)

6 AgriCE | 21. srpna 2010 v 19:55 | Reagovat

Pánové přijměte omluvu, poněkud hektické období.
[4]: Pustá závist. Jediné co se dobře prodá je med. Holt, kdo umí, umí. Já čumím. :)
[5]: To bylo obrazně, ve firmě zatím není k prodeji ani deko. A jak to tak vidím, tak mimo kontrakty ani nebude. Já zatím nemám zajištěnou ani letošní plán spotřeby.
Jak říkám - čumim.
Kruciš
A.
PS ... a to vůbec nepočítám dopravu, na traktor jste kapku z ruky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama