Noticky z lomu

28. března 2011 v 16:23 | AgriCE |  Povzbudivé výroky

Vzpomeňte na Pareta!

Nevím, co zvláštního se nachází v povaze lidské a zvláště pak české, že nutí jedince po každé katastrofě poskakovat jak čertík ze škatulky. Po události jen nepatrně těžšího kalibru se vyrojí zlostné otázky po vinících a důvodech omezení ochrany. Často se ptají i lidé zřejmě vzdělaní. Což o to, pokud se takto ptá lékař, služebná, případně profesor fyziky, tak je ještě vše v pořádku. Skoro. Pokud s něčím podobným začne ekonom či politik, začínám vidět rudě. Na otázku proč mám jednoduchou odpověď. Paretův princip (1).

Pokud se zastavím nad jeho důsledky, napadají mne různé myšlenky. Například:
  • Libovolný subjekt vyprodukuje 80 procent příjmu za 20 procent nákladů. Ergo, pokud dokáže odsunout zbytek činností (nákladových položek) do pryč, bude mít majitel (následně i vedení) vyšší příjem. No znáte někoho, kdo to nezkusí? Zákonitě tak dochází k opakování postupu tak dlouho, dokud lze. A obvykle ještě o chvilku déle.
  • Celých 80 procent závad/selhání je způsobeno 20 procenty příčin. Je potom otázkou, zda se snažit ohlídat i zbylých 80 procent potenciálních průšvihů. Zvláště když kvalita/bezpečnost je tak drahá a nikdo stejně nedokáže hlídat všechno. Při dobrém nastavení parametrů zákazník za výrobek po záruce přece koupí obratem náhradu. Což o to, u bot mne to dokáže jenom naštvat, ale u protipovodňových instalací nebo u atomky?
  • Ostatně, těch zbylých 20 procent závad je rozděleno obdobně...
  • Při opakování distribučního schématu lze odvodit, že za více než 95 procent (hladina významnosti(5) bývá obvykle určena na 1 nebo 5 procent) všech selhání je odpovědno jen 40 procent příčin. Kde potom hledat hranici ekonomické smysluplnosti?
Tak nezbývá než se ptát, zda je případný ječící ekonom/politik jen "hloupej nebo navedenej" a za čí peníze.

Když mám lánu půl... - zpráva z časů minulých?

Hezké, leč mně neznámé přísloví zmíněné v článku k potravinové bezpečnosti(2) mne velmi pobavilo. Je takové pěkně zemité, sedlácké. Pak jsem si vzpomněl, kolik je ten zmiňovaný půllán (3). Nebudu vás napínat - pouhopouhých pár hektarů, konkrétně od cca 3,8 do 13,8 ha. No, není to k smíchu?
Proč?
Pokud budu počítat běžnou čtyřčlennou rodinu a průměrnou(4) výměru půdy na osobu za stávajícího počtu obyvatel ČR, pak mohu počítat s 1,64 ha zemědělské půdy, z toho 1,16 ha orné na rodinu. Pokud naopak přijmeme premisu požadované výměry, zjistíme počet obyvatel z výměry zem. půdy (4). Výsledek se pohybuje v rozmezí 300 tisíc až 1,1 milionu rodin. Při standartní velikosti rodiny (4 osoby) lze kalkulovat s cca 1,2 až 4,5 milionu osob na území dnešní ČR.
No, není to přece jen k smíchu?

Malá konkluze

Pokusím se Vás pobavit ještě jednou.
Použijme nyní Paretovo rozdělení na potenciální vlastnictví zemědělské půdy. Výsledkem bude následující tabulka. Prosím, vezměte na vědomí, že:
  • čísla jsou zaokrouhlena;
  • velikost rodiny je nastavena na čtyři osoby, tedy počítám 2,5 milionu rodin na našem území.
Majetkový kvintilVýměra (tis. ha)průměrná výměra na rodinu (ha)průměrná výměra na osobu (ha)
první (nejmajetnější)339513,583,4
druhý6792,720,68
třetí1360,540,14
čtvrtý270,110,03
pátý (nejchudší)70,030,01

A.
PS: Našli jste se?

Literatura:
1) Paretův princip & Paretovo rozdělení (eng), případně Paretova analýza
3) Lán
4) Situační a výhledová zpráva - půda; Listopad 2009; Mze ČR; ISBN 80-7084-800-5;
Uvádí v roce 2008 0,41 ha zemědělské z toho 0,29 ha orné půdy na osobu. Celková výměra zemědělské půdy v roce 2008 byla 4,244 milionu ha, z toho 3,026 mil. ha orné a 0,98 mil. ha TTP.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ivo | 4. dubna 2011 v 11:34 | Reagovat

odpoved na recnicke otazky
1. No, není to přece jen k smíchu?

hm posledni dobou mi tvoje clanky moc k smichu nepripadaji

zajimalo by mne jestli podobny pohled maji i ostatni insideri ze zemedelstvi ?

obecne je vzdy lidem v dane odborne oblasti jasny stav (zejmena kritkcky) i kdyz pro zamestnavatele maji jiny nazor

musim se o tom pobavit s nekym v rodne obci

2.Našli jste se?
jo, ale v dolni casti tabulky

2 AgriCE | 4. dubna 2011 v 18:34 | Reagovat

[1]: Ad 1) A já se tak snažil... ;-)
Ohledně kolegů v zemědělství vážně pochybuji, že si pokládají podobné otázky.
Tudíž nemají stejné schéma obav a očekávání. V konvenční rovině se na zemědělství asi všichni budeme dívat méně kriticky. Dokuď bude ropa a dotace, tak to lze ustát, blbě ale lze.
A.
Ad 2) Jó Pareto je svinstvo

3 Babinski | 4. dubna 2011 v 20:46 | Reagovat

Ad 1) Pokud má člověk dotace, tak to ještě jde. Když dělá živku bez podpory, tak už ji teď vlastně nedělá, pokud produkci nerealizuje 100% napřímo.

S AgriCe souhlasím, neznám mimo něj z oboru nikoho, kdo by se zamýšlel nad budoucností zemědělství z hlediska dostupnosti zdrojů...

4 ivo | 5. dubna 2011 v 9:08 | Reagovat

hm prijde mit to ale dost destruktivni

zivocisna vyroba pouze s dotaci, jinak krach, nebo primy prodej kazdeho prasatka (kusu)

rostlinna vyroba se nevyplati, velka zavislost na pocasi atd.

vyvazime aspon treba nejakou produkci ?
v obchodech to vypada na v podstate 80% dovoz, v hlavnich retezcich neni zadna ceska produkce ani v sezone videt, odhaduji tak maximalne 20 procent,

nejde jen o zeleninu a ovoce, jde i o mouku, cukr olej atd.

ve svem okoli ted vidim velmi mohutnou stavbu plechovych hal a domu na cernozemi

na druhou stranu pak vidim hektary zanedbanych zahrad a sadu, nebo poli zarostlych lebedou koupenych na spekulaci

jestli tento rok nebude aspon dobry start muze to opravdu vypadat na problemy v potravinove bezpecnosti jak varuje cilek

5 AgriCE | 5. dubna 2011 v 14:31 | Reagovat

[3]: Jen by mne zajímalo, jak řešíte jatka.

[4]: V živce je to možná ještě horší. Poslední Zemědělec (asi) přinesl informaci, že komora chtěla udělat databázi zpracovatelů-výrobců masných výrobků a projekt ztroskotal. Důvod - nenašli firmu ochotnou deklarovat využití POUZE domácí produkce.
A.

6 ivo | 5. dubna 2011 v 16:39 | Reagovat

[5]: myslite to jako ze zelenina je z 80 procent dovoz
treba okurky z vietnamu to jsem se spletl jen jednou

a maso je na tom uplne stejne ?

je teda pravda ze jsem dlouho nevidel ceskou masovou konzervu, vetsinou je tam neco jako china, EU atd. pripadne obsah nepochazi od nas, treba levny cizi (nekvalitni) med je jen stacen jednou firmou do hypermarket baleni

nekde jsem cetl ze nekdo jednou otevrel lednicku v USA a zacal zjistovat co a odkud to tam vlastne ma, vysledek, skoro vsechno cina atd.

7 Gregario | 5. dubna 2011 v 20:53 | Reagovat

Třeba vynikající vepřové ve vlastní šťávě , vyrobeno v Česku ( původ suroviny se deklarovat nemusí )
Poznávací znamení obal jako rozsypaný čaj , aby byl dostatečně konformní :-D
Uvnitř opravdové maso !

8 Babinski | 5. dubna 2011 v 21:21 | Reagovat

AgriCE : osobně jsem tuto část živky z větší části zlikvidoval, zbytek řeším prodejem v "živém". kolega si vybudoval malou porážku, ale větší část krmiva si vypěstuje sám. Další to řeší smluvní porážkou na malých jatkách, ovšem vlastní prodej konečnému spotřebiteli dělá on. A další u drůbeže prodá 50-60% na jatka, zbytek bez evidence načerno napřímo a to ho živí

9 AgriCE | 5. dubna 2011 v 22:51 | Reagovat

[8]: Přesně toho jsem se bál :-|
Díky
A.

10 Babinski | 5. dubna 2011 v 23:39 | Reagovat

[9]: NZ, ale obávám se, že dobře už bylo...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama